Prima pagina a site-ului
ITS > Infectii si simptome

1) Tricomoniaza este o infecţie cu transmitere sexuală determinată de Trichomonas vaginalis. Transmiterea acestui parazit se face preponderent pe cale sexuală. Uneori este posibilă şi transmiterea pe alte căi (lenjerie, obiecte de toaleta intimă, mâini etc.)
Simptome: Tricomoniaza afectează în special femeile, provocând scurgeri vaginale abundente, de culoare galben-verzuie, spumoase, urât mirositoare, însoţite de dureri, mâncărime, urinări frecvente şi/sau dureroase. Aproximativ 10-50% dintre femei nu au simptome. La bărbaţi, rareori apar simptome: scurgeri neobişnuite, urinări dureroase.

2) Gonoreea (blenoragie, sculament)
Gonoreea este una dintre cele mai des întâlnite ITS. Se transmite prin contact sexual neprotejat sau de la mamă la nou-născut. În peste 50% din cazuri poate evolua fără simptome.
Simptome: La bărbaţi determină scurgeri purulente ("picătura matinală", picătura de puroi din penis) senzaţia frecventă de urinare, senzaţie de arsură în timpul urinării şi erecţii dureroase. La femei produce inflamarea colului uterin (cervicită). O complicaţie severă o constituie anexita, una din cauzele frecvente ale sterilităţii şi sarcinilor extrauterine.

3) Infecţiile cu Chlamydia Trachomatis
Sunt cele mai răspândite ITS determinate de bacterii. Se transmit prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral). Femeile care nu ştiu ca au chlamydia pot transmite infecţia copiilor lor în timpul naşterii.
Simptome: La bărbaţi provoacă o scurgere genitală limpede sau gălbuie, puţin abundentă, mai accentuată dimineaţa. La femei determină inflamarea colului uterin, scurgeri vaginale reduse şi sângerări după contactul sexual. Simptomele pot dispărea şi fără tratament dar infecţia rămâne. Sunt des întâlnite anexitele, sterilitatea şi sarcinile extrauterine.

4) Herpesul
Herpesul genital este o infecţie virală cronică, de lungă durată.
Simptome: Majoritatea oamenilor nu au simptome evidente. Acestea pot include senzaţii de arsură, furnicătură sau de "cald" în zona genitală, dureri în zona spatelui şi la urinare sau simptome asemănătoare celor de răceală. Câteva zile mai târziu, în zona genitală pot apărea mici băşici cu lichid clar. Mai târziu, acestea se transformă în răni dureroase, care apoi fac o crustă şi se cicatrizează.

5) Paraziţii
Păduchii pubieni şi scabia sunt paraziţi care trăiesc pe piele. Se răspândesc pe cale sexuală, dar şi prin folosirea în comun cu o persoană infectată a cearşafurilor şi prosoapelor.
5.1. Păduchii pubieni (lăţei / păduchi laţi) se găsesc în părţile acoperite de păr ale corpului, în special în jurul organelor genitale. Ouăle lor pot fi observate la rădăcina părului. Se răspândesc pe cale sexuală, dar şi prin folosirea în comun a hainelor cu o persoană infectată.
Simptome: Persoanele infectate nu prezintă simptome, însă pot apărea mâncărimi intense în zona genitală. Pot fi observate insecte de culoare maro deschis (de mărimea unei gămălii de ac) sau ouă de formă ovală, lipite de părul de pe corp.

5.2 Scabia (râia) este o erupţie care provoacă mâncărimi, apare în urma depunerii ouălor în piele de către parazitul femelă.
Simptome: Simptomul principal al scabiei este mâncărimea, care apare mai ales în timpul nopţii. Este posibilă apariţia unei erupţii în cutele pielii, între degete sau la încheieturi, coate, abdomen, sâni sau în zona organelor genitale.

6) Sifilis (lues)
Sifilisul este o infecţie produsă de o bacterie care se transmite prin sex neprotejat (oral, vaginal, anal), transfuzii de sânge infectat sau contactul cu o rană deschisă contagioasă. Chiar dacă simptomele dispar fără tratament infecţia continuă să evolueze, putând afecta pielea, vasele de sânge, inima şi sistemul nervos. Cu cât sifilisul este depistat şi tratat mai devreme, cu atât infecţia se vindecă mai rapid.
Simptome: Netratat, sifilisul evoluează în trei faze. În timpul primei faze, după o perioadă de incubaţie de 21 de zile (3-90 de zile), la locul de infectare (pe penis, rect, vagin sau gură), apare şancrul primar, o rană nedureroasă, curată. La un interval de 1-4 săptămâni de la apariţia şancrului, prin testare, se poate determina dacă organismul este infectat. Această roşeaţă (şancru) dispare după 3-6 săptămâni fără tratament dar infecţia rămâne în organism şi se poate transmite altor persoane. A doua fază începe după 6-12 săptămâni de la infectare. Uneori apar erupţii pe piele (de obicei pete roşiatice) pe organele genitale sau gură. Unii bolnavi pot avea dureri de cap, febră, dureri de stomac şi senzaţie de oboseala. Deseori simptomele trec neobservate sau dispar fără tratament. Persoana infectată transmite infecţia. Chiar dacă nu au fost evidente simptomele din primele doua faze, în primii 4 ani de la infectare, sifilisul poate fi transmis altor persoane. A treia fază apare după o perioadă cuprinsa între 2 şi 40 de ani. Atunci, pe lângă piele, poate fi afectat tot corpul: oasele, ficatul, sistemul nervos (paralizii, tulburări de personalitate şi comportament), inima, ochii. În acestă fază infecţia nu se mai transmite altor persoane.

Sifilisul congenital este sifilisul transmis intrauterin fătului de către mamă. Sifilisul matern poate provoca: naştere prematură, moarte intrauterină a fătului, infecţie congenitală sau moarte neonatală (după naştere). Pentru a nu transmite infecţia copilului, mama trebuie să urmeze un tratament strict. Pentru a fi eficient tratamentul trebuie început în primele 3 luni de sarcină.

7) Negii genitali sunt provocaţi de un virus numit Human Pappiloma Virus (HPV), sunt foarte contagioşi şi se transmit atât prin raporturi sexuale orale, genitale sau anale cu un partener infectat cât şi prin contact direct cu pielea infectată.
Simptome: Aproximativ 2/3 dintre cei care au contact sexual neprotejat cu un partener cu negi genitali vor dezvolta negi, de obicei în 3 luni de la contact. La femei, negii apar în interiorul şi exteriorul vaginului, la intrarea în uter sau în jurul anusului. La bărbaţi, negii genitali sunt mai puţin întâlniţi. Dacă sunt totuşi prezenţi, ei apar în vârful penisului. Mai pot fi găsiţi şi pe scrot, pe şanţul din jurul glandului sau în jurul anusului. Rar, negii genitali se pot dezvolta în gura sau gâtul unei persoane care a avut contact sexual neprotejat cu o persoană infectată.

Acces rapid:
HIV / SIDA
Despre HIV / SIDA | Cai de transmitere | Testul HIV | Evolutia infectiei si tratamentul | Transmiterea in timpul actului sexual | HIV si excluderea sociala | Resurse / Adrese utile |
Droguri
Informatii generale si legislatie | Cocaina | Ecstasy (MDMA, XTC, X) | Marijuana (iarba, verde, ganja) | Halucinogene si disociative | Opiacee | Inhalanti si solventi | Droguri noi |
Tatuaje / piercing
Stiai ca...? | Tatuatorul e ok daca.. |
Alcool
Stiai ca...? |
Contraceptie
Stiai ca...? | Metode de bariera | Metode contraceptive hormonale | Contraceptia de urgenta | Alte metode |
ITS
Stiai ca...? | Infectii si simptome | Actul sexual & transmiterea HIV | Cum te poti proteja? |